Selecteer de taal

Camellia Japonica

Image

Verzorging

Image
Camellia's houden van zure (pH 4,5-5,5), humusrijke grond. Best gebruik je in het plantgat een turfmengsel. Gebruik zeker geen kalk. Bij gebruik als terrasplant is het aangewezen de camellia na 2 - 3 jaar te verpotten in verse turf.
Image
Halfschaduw is de ideale plek, uit de wind op een N-W locatie. Vermijd een plek met vroege ochtendzon en veel (koude) wind. Je plant ze het best in volle grond, maar je kan een Camellia ook houden in een kuip. In een kuip moet je ze wel vorstvrij en in het licht kunnen overwinteren.
Image
Een Camellia bloeit van eind februari tot eind april. Het zijn één van de eerste bloemen die open gaan in de late winter.
Image

Na de bloei, in april, verwijder je best de bloemen. De plant mag dan ook licht teruggesnoeid worden om zijn vorm te behouden.

Image
In het groeiseizoen, van mei tot september, geef je best 1X per maand wat kaliumrijke meststof.
Image

Een Camellia mag je voldoende water geven. Gebruik hierbij het liefst regenwater. Tekort aan water zorgt voor knop- en bladval. Geef daarom gedurende de zomermaanden tot eind oktober voldoende water. Dan is de plant in volle groei en worden de knoppen gemaakt voor na de winter.

Image
Camellia's zijn bladhoudende en vorstbestendige planten. Aanhoudende, strenge vorst kan echter wel vorstschade veroorzaken (bladval, bruine knop). Dek daarom Uw Camellia gedurende vorstperiodes af met ademend materiaal. Bedek de wortelzone met bladeren of boomschors. Na eventuele vorstschade zal de plant zich echter wel herstellen. Vermijd vroege ochtendzon in de winter, te snel opwarmen van de knop na nachtvorst zorgt voor knopval.
Terrasplanten moeten binnen overwinterd worden om de wortels te beschermen.
Image
Camellia's groeien vrij traag: 15 - 20 cm per jaar. Een volgroeide plant wordt 3 tot 4 m hoog.

Plant Biografie

Camellia's zijn groenblijvende heesters die 3-4 m hoog kunnen worden.

De bladeren zijn mooi glanzend, afwisselend geplaatst, enkelvoudig, dik, gekarteld, en 3–17 cm lang. Ze worden gekenmerkt door bloemen die groot en opvallend zijn, 5 -12 cm in diameter, in verschillende vormen en kleuren. De kleur varieert van wit, bicolor, roze tot rood. Er zijn veel verschillende cultivars bekend, veelal ontstaan door het kruisen van bestaande soorten. Op de kwekerij worden ze geselecteerd op hun bloemvorm en mooie kleuren. Een camellia bloeit reeds in het vroege voorjaar, van eind februari tot april, wat deze plant heel bijzonder maakt.

 

Image