Selecteer de taal

Magnolia

Image

Verzorging

Image
De grond moet humusrijk en zuur zijn en normaal tot vochtig. De boom kan geen kalk verdragen en houdt van mulch rond de stam als bescherming tegen vorst en om vocht vast te houden.
Image
Van belang is dat de magnolia zon of halfschaduw nodig heeft. Een plekje in het noordoosten van de tuin moet dus vermeden worden. Verder houdt deze struik niet echt van veel wind. Een magnolia doet het niet goed als de grond waarin deze geplant wordt niet voldoende waterdoorlatend is. De relatief zwakke wortels kunnen dan gaan rotten. De grond mag zuur zijn en kalk is niks voor deze struik.
Image
De magnolia bloeit vroeg in het voorjaar. De soorten die hun blad verliezen bloeien eerder omdat na de bloei meteen het blad wordt gevormd. De bloemen kunnen van bepaalde soorten wel 40 centimeter groot worden en zijn roze, wit, purper of geel. De meeste bloemen blijven 2 tot 4 dagen mooi, maar er zijn hybride soorten waarbij de bloei weken achtereen kan duren. Omdat de magnolia zo vroeg bloeit zijn de knoppen van de bloemen gevoelig voor nachtvorst later in het voorjaar.
Image
In principe hoef je de magnolia niet te snoeien en behoudt deze zijn vorm als je de struik met rust laat. Het is echter wel mogelijk om de magnolia te snoeien, bijvoorbeeld omdat deze te groot wordt of niet meer bestand lijkt tegen storm. Het snoeien moet dan in de winter gebeuren zodat de struik niet gaat bloeden. Ga met beleid te werk zodat de magnolia niet de vorm verliest. Te extreem snoeien zorgt ervoor dat de plant het volgend seizoen niet meer bloeit.
Image
In het voorjaar, voor de bloei, bemest je magnolia met een organische meststof. Om de bloei te stimuleren kun je in de zomer (juni) de boom ook nog licht bemesten.
Image
Omdat magnolia niet zo diep wortelt, is het belangrijk dat de grond niet te snel uitdroogt. Als je de boom plant is het verstandig om tuinturf door de grond te mengen, dat houdt het vocht beter vast. Ook daarna kun je af en toe wat tuinturf rondom de stam van de boom verspreiden.
Image
Helaas kan nachtvorst roet in het eten gooien als de boom bloeit. De boom ziet er dan troosteloos uit. Er zijn ook magnolia’s die iets later in het voorjaar bloeien.
Image
Dit is afhangend van de soort, de ene groeit sneller dan de andere.

Plant Biografie

Magnolia's hebben ongedifferentieerde bloembladeren de bloemen hebben een bloemdek bestaande uit bloemdekbladeren. De bloemdekbladeren, de meeldraden en de vruchtbeginsels zijn spiraalsgewijs op de kegelvormige bloemas. Deze bloembouw komt overeen met de oudst bekende fossiele bloemen en duidt erop dat de oorsprong van de groep in de buurt van de eerste bloemplanten moet liggen. Het geslacht Magnolia telt ongeveer 300 verschillende soorten.
Image