Selecteer de taal

Photinia Fraseri

Image

Verzorging

Image
Hij houdt van een vruchtbare, goed doorlatende grond en heeft veel tuinturf nodig.
Image
De struik of boom op stam staat graag op een plek die beschut is tegen harde wind. De Glansmispel kan goed tegen een plaats in de volle zon of tegen halfschaduw.
Image
Mei, Juni
Image
De Photinia verdraagt snoei erg goed. Je kunt hem het beste snoeien rond de langste dag, maar later in het jaar kan het ook nog. Snoei is niet echt nodig, maar snoei zorgt wel voor een dichtere struik.
Image
Bemesten kan 1x per jaar in het voorjaar zodra de plant begint uit te lopen. Gebruik een goede organische meststof zoals verrijkt koemest of een andere organische verrijkte meststof.
Image
De Photinia fraseri heeft een normale waterbehoefte. Hoe zonniger de standplaats, hoe sneller de plant water nodig heeft. Bij langdurige droogte en hoge temperaturen is belangrijk om op tijd water te geven. Geef hierbij 't liefst in één keer rijkelijk (opgevangen regen)water dan iedere dag een klein beetje. Dit is beter voor de ontwikkeling van het wortelgestel. Geef de plant bij voorkeur in de avonduren water. Hierdoor verdampt er minder water en is er vrijwel geen kans op bladverbranding.
Image
In de winter kan de Photinia soms lelijk blad krijgen afhankelijk van de hoeveelheid vorst, en de duur ervan. Maak je niet teveel zorgen over dit verschijnsel, in het voorjaar na het opnieuw uitlopen van de plant is het leed snel geleden en zal hij weer snel hersteld zijn. Een groenblijvende plant is altijd groen, maar dat betekend niet dat het blad er voor eeuwig aanhangt. Ieder jaar wordt alle blad vervangen, vaak zonder dat je er erg in hebt.
Image
per jaar 30 – 40 cm

Plant Biografie

Photinia, in het Nederlands ook glansmispel genoemd, is een middelgrote blad houdende struik met compact opgaande vorm en glanzende elliptische tot omgekeerd eironde bladeren, die eerst rood uitlopen en later donkergroen worden. Photinia houdt van een standplaats in halfschaduw of zon, enigszins beschut tegen gure winden in de winter en liefst geen al té kalkrijke grond. De plant is redelijk goed winterhard, zeewind tolerant en ook luchtverontreiniging resistent. Hij lokt in de lente vele bijen en hommels en is ook een waardplant voor sommige vlindersoorten.
Image