Selecteer de taal

Pieris Japonica

Image

Verzorging

Image
Pieris groeit het best in lichtzure grond met een pH tussen 4 en 6. Meng de bestaande grond met turf en hou het mengsel luchtig. De wortels van een Pieris groeien vrij oppervlakkig (tot max. 50cm). Maak Uw plantgat dan ook niet te diep (40cm), zo kunnen de wortels voldoende zuurstof opnemen. Gebruik zeker geen kalk.
Image
Een zure (pH 4 - 6) en niet te droge grond, goed gedraineerd. Een pieris kan niet heel goed tegen al te felle zon. De jonge blaadjes zullen snel 'verbranden'. Een plaats in halfschaduw is dan ook ideaal voor een pieris. Vermijd ook te felle wind voor een Pieris. De plant kan solitair geplant worden, in combinatie met andere zuurminnende planten (Rhododendron, Viburnum tinus, Camellia,...) of hij kan gehouden worden als kuipplant op het terras,mits U hem voldoende water geeft.
Image
Een Pieris bloeit in april - mei. Afhankelijk van de soort geeft hij witte, roze tot rode 'klokjes'. Meerdere malen per jaar zullen de meeste soorten ook een 'rood schot' maken. Dit zorgt voor een mooie kleurenpracht. Dit is echter geen bloei, dit zijn nieuwe takken en blaadjes die uitkomen.
Image

Na de bloei, in mei, verwijder je best de bloemen. Dit bevordert het vertakken van Uw plant. Het snoeien van de takken wordt niet aangeraden. Gerichte snoei van dode takken bij oudere planten is wel aangewezen. Vaak wordt er ook wat vormsnoei gedaan. Indien nodig kan men een Pieris diep terugsnoeien.

Image
In het groeiseizoen, van april tot september, dien je best wat traagwerkende meststoffen toe.
Image
Houd de grond vochtig voor een goede groei, maar teveel water (verzadigde grond) doet de wortels stikken. Gebruik bij voorkeur regenwater. Een pieris kan ook perfect gehouden worden in een kuip als terrasplant. In een kuip moet U de plant wel voldoende water geven.
Image
Een Pieris is goed winterhard. Beschutting tegen noorder- en oostenwind is wenselijk. In volle wind zal de plant anders wel schade oplopen. Een late winterprik in het voorjaar kan de jonge scheutjes wel beschadigen.
Image
Afhankelijk van de soort worden Pierissen gemiddeld 2m groot op 10 jaar.

Plant Biografie

Pieris, ook wel Rotsheide genoemd, is een mooie bladhoudende heester die heel geliefd is voor zijn rode of rozige jonge bladeren die meermaals per jaar terugkomen. Voor iedere nieuwe tak die hij maakt zie je de rode - roze blaadjes verschijnen. Later worden deze bladeren groen. De meeste soorten bloeien ook in april - mei. Ze vormen dan mooie witte, roze tot rode 'klokjes'. De pieris neemt dus gedurende het jaar verschillende 'gedaantes' aan. Dit maakt deze plant zo aantrekkelijk.

De meeste soorten zijn groenbladig, maar er bestaan ook een aantal bontbladige soorten.

Afhankelijk van soort tot soort worden Pierissen tot 2m hoog op gemiddeld 10 jaar.

Door zijn zuurminnend karakter wordt de pieris vaak aangeplant in combinatie met Rhododendrons of andere zuurminnende planten.

 

Image