Selecteer de taal

Viburnum

Image

Verzorging

Image
Viburnum tinus gedijt op elke voedingrijke tuingrond. Zorg er wel voor dat de grond voldoende waterdoorlatend is.
Image
De Viburnum tinus kan in volle zon of halfschaduw geplant worden. Enkel beschutting tegen NO-wind is wenselijk. Je kan de Viburnum ook perfect als terrasplant houden, mits je hem binnen overwintert.
Image
Viburnum tinus bloeit lang in de winter. Van januari tot mei heeft de plant mooie witte bloemetjes. In augustus worden er 'bloemschermen' gevormd. Een bloemscherm bestaat uit vele kleine roze bloemknopjes. Uit de bloemknopjes komen mooie witte, licht geurende bloemen tevoorschijn. Aan het eind van de bloei verschijnen er zwart/ blauwe besjes aan de plant.
Image
Viburnum tinus verdraagt makkelijk snoei. Daarom is de plant ook populair als haagplant. Ook voor vormsnoei zoals ' bol op stam' is hij uiterst geschikt. Snoeien gebeurt het beste na de bloei. Na een strenge winter is het aangewezen de eventuele dode takken weg te knippen. Als de bloei uitblijft, is verjongingssnoei aangewezen.
Image
In het groeiseizoen, van april tot september, dien je best wat traagwerkende meststoffen toe.
Image
Houd de grond vochtig voor een goede groei, maar teveel water (verzadigde grond) doet de wortels stikken. Gebruik bij voorkeur regenwater. Tijdens de groei en bloei voldoende water voorzien zodat de plant zich optimaal kan ontwikkelen.
Image
Tot -12 °C kan de plant best verdragen, daaronder zal er schade optreden. De schade aan het blad en de takken treedt sneller op als de plant in de harde wind staat. Na het verwijderen van de dode takken zal de plant wel opnieuw 'uitlopen'. Als U de plant wil houden in een pot moet U hem wel binnen overwinteren.
Image
Viburnum tinus is een vrij snel groeiende plant. Hij wordt tot 3m hoog en breed op zo'n 20 jaar. Door zijn snelle groei is hij zeer geschikt als haagplant.

Plant Biografie

De Viburnum tinus is een winterharde groenblijvende heester. Hij is zeer geliefd omdat hij van in de winter tot in het voorjaar mooie witte 'bloemschermen' maakt.Daarom wordt hij ook wel 'de sneeuwbal' genoemd. Na die bloei verschijnen er zwarte besjes. De plant kan op diverse manieren gebruikt worden: solitair, als terrasplant, in borders, als haagplant of als sierheester (b.v. op stam).

 

Image