Rhododendron NL

RHODODENDRON

 

Rhododendron is een klassieke bladhoudende heester die in april - mei bloeit in een verscheiden kleurenpalet. De bloem is een bloeiwijze van verschillende kleinere bloemen. De kleur kan variƫren van geel, wit, lila, rood, roze tot oranje. Veel bloemen hebben zelfs meerdere kleuren. De hybride soorten, die wij kweken, kunnen zo'n 3m hoog worden op een tijdsduur van 20 jaar. Dwergrhododendrons en Rhododendron yakushimanum worden daarentegen slechts 1m.

Reeds van in de 19e eeuw wordt de Rhododendron geteeld als sierplant. Om nieuwe mooiere soorten te bekomen werden verschillende soorten gekruist. Zo zijn er duizenden soorten ontstaan waarvan wij een mooie selectie kweken geschikt voor Uw tuin.

 

 

 

Verzorging

Grond/Planten: Rhododendrons groeien het best in lichtzure grond met een pH tussen 4 en 6. Meng de bestaande grond met turf en hou het mengsel luchtig. De wortels van een Rhododendron groeien vrij oppervlakkig (tot max. 50cm). Maak Uw plantgat dan ook niet te diep (40cm), zo kunnen de wortels voldoende zuurstof opnemen. Gebruik zeker geen kalk. Een rhododendron wordt het beste aangeplant in de herfst (eind september - oktober). Zo krijgt de plant nog even de tijd om door te wortelen en goed de winter in te gaan. Het voorjaar is ook geschikt voor aanplant, zolang er geen vorst meer optreedt.

 

Standplaats: Een rhododendron plant je het beste in de halfschaduw, beschut voor de wind. Uit de volle zon heeft U minder kans op verbranding en watertekort. Uw rhododendron heeft uiteraard voldoende zon nodig, maar zal langer bloeien als hij niet de ganse dag in de volle zon staat. Te weinig zon zorgt echter wel voor onregelmatige groei en minder bloemknoppen. Rhodo's met grote bladeren kunnen minder zon verdragen dan rhodo's met kleine bladeren. Vermijd ook een plaats waar andere oppervlakkig wortelende planten staan. Zij kunnen zorgen voor 'concurrentie'.

 

Bloeiperiode: Een Rhododendron bloeit van april tot mei.

 

Snoei: Na de bloei, in mei, verwijder je best de bloemen. Dit bevordert het vertakken van Uw plant. Het snoeien van de takken wordt niet aangeraden.

 

Bemesting: In het groeiseizoen, van april t.e.m. augustus, dien je best wat traagwerkende meststoffen toe.

 

Water: Houd de grond vochtig voor een goede groei, maar teveel water (verzadigde grond) doet de wortels stikken. Gebruik bij voorkeur regenwater.

 

Vorst: Rhododendron is een winterharde plant. Er is echter wel een groot verschil tussen de soorten. Beschut tegen de gure noorderwind en de middagzon kan een rhododendron veel aan. Om de winter goed door te komen, bedek je de wortelzone het best met een laag bladeren of boomschors.

 

Groei: Hybride soorten kunnen snel groeien tot 3m op ong. 20 jaar. Dwergsoorten en yakushimanum soorten zijn laaggroeiend en worden gemiddeld slechts 1m groot.