Phormium

Image

Verzorging

Image
Alle, goedgedraineerde grond, zuur, neutraal, kalkrijk, leem en zandgrond.
Image
Zon, halfschaduw , in koudere regio's een beschutte standplaats nodig.
Image
Juli tot augustus
Image

Geen snoei nodig, in de lente dode of beschadigde bladeren verwijderen.

Image
Mest geven mag in kleine hoeveelheden wekelijks vanaf mei tot september. Tijdens de winterperiode is dit niet nodig.
Image

In de zomer veel water geven.

Image
In de winter is het beste de kuip te laten overwinteren bij een temperatuur van boven het vriespunt en zeer terughoudend zijn met water geven.
De Phormium tenax kan wat vorst verdragen, een exemplaar in de volle grond zal bij strenge vorst afvriezen. Een laagje mulch is als bodembedekking in de winter dan ook niet verkeerd.
Winterhardheid zone 8b (-10ºC).
Image
Juni, juli, augustus en kunnen 1 tot 2 m hoog worden.

Plant Biografie

Phormium tenax "Purpureum" of nieuw zeelands vlas is een bijzonder decoratieve, wintergroene plant. Ze is polvormend en opgaand van vorm met mooie, architecturale, zwaardvormige bladeren in een roodpaarse tot koperachtige kleur. Na enkele jaren bloeit deze phormium met opvallende hoge bloempluimen en buisvormige, donkerrode bloempjes aan blauwpaarse stengels. Phormium tenax "Purpureum" houdt van een beschutte standplaats in de volle zon of lichte schaduw en een goed doorlatende grond. Hij is zeewind bestendig, luchtverontreiniging tolerant, zeer goed ziekteresistent en heeft weinig last van ongedierte. Nieuw zeelands vlas is redelijk winterhard en ook goed droogteresistent, kan toegepast worden in stadstuinen, gravel garden, borders en op terras als kuipplant.

Image