Selecteer de taal

Acer Palmatum

Image

Verzorging

Image
Deze bomen groeien goed in bijna elke soort aarde, mits deze goed doorlatend is. In de natuur groeit de Acer Palmatum op een rotsachtige zandgrond. Deze is goed waterdoorlatend. Het beste is om dit in de tuin na te bootsen. Regen en water uit de tuinslang moet goed weg kunnen stromen.
Kies dan ook voor een losse en waterdoorlatende grond. Deze mag licht zuur tot neutraal zijn. Een goede pH-waarde voor deze plant ligt tussen 4,5 en 7 ligt. Om ervoor te zorgen dat de grond los en doorlatend blijft, kun je er wat kleikorrels doorheen mengen.
Losse grond is dus echt belangrijk. In te drassige of dichte grond kan gemakkelijk een zuurstoftekort optreden. Hierdoor sterven de dunnen wortels van de plant. Deze zijn onmisbaar en kan onherstelbare schade veroorzaken.
Image
De Japanse Esdoorn prefereert een zonnige en luchtige positie. Tijdens het heetst van de dag (in de middag) zal hij echter in de lichte schaduw moeten worden gezet om beschadiging van de bladeren te voorkomen - dit is doorgaans bij ons niet nodig.
Image
Mei tot juni
Image

Het knippen van twijgen kan het hele jaar door gebeuren. Het snoeien van grote takken moet gedaan worden in de herfst om buitensporig bloeden te voorkomen, of in de zomer wanneer de callus groei het krachtigst is. Het is raadzaam om wond-pasta te gebruiken omdat de Japanse Esdoorn erg kwetsbaar is voor sommige schimmel ziektes die binnenkomen door wonden. Knip nieuwe groei terug tot één of twee paren van bladeren.

Image
Zeker voor volwassen Japanse Esdoorn Bonsai is het gebruik van goede organische mest erg belangrijk, aangezien de voedingsstoffen langzaam vrijkomen en deze alle micronutriënten bevat. Volg de dosering instructies nauwkeurig op. Als sterkere groei gewenst is, op bijvoorbeeld jonge planten of ruw materiaal, kun je vloeibare mest er extra elke week bij geven. Voorkom mest met een erg hoog stikstofgehalte om onnodige lange internodiën en grote bladeren te voorkomen.
Image

Een Japanse Esdoorn in een Bonsai pot moet, in de meeste gevallen, tijdens het groeiseizoen, dagelijks bewaterd worden, soms zelfs meerdere keren per dag. Zeker tijdens de heetste periode, als de grond goed drainerend is en de boom gezond en energiek is. Gebruik water dat weinig kalk bevat aangezien de Japanse Esdoorn houdt van een neutrale tot licht zurige PH-waarde.

Image
Deze plant is niet bladhoudend. Het blad verliezen is onderdeel van de plant om zich voor te bereiden op de winter. Zo kan hij beter tegen de kou die mogelijk gaat komen. Een Japanse Esdoorn gaat dus zelf ook aan de slag voor het overwinteren.
Er kunnen nog wat dingen nodig zijn om hem verder winterklaar te maken. Zeer jonge of pas geplante exemplaren kun je het beste beschermen tegen vorst. Dit kun je doen door de grond om het boompje te bedekken met een laag stro.
Als je jouw Acer Palmatum in een pot hebt staan kun je deze het beste verplaatsen voor de winter. Zet hem op een beschutte plaats, het liefste tegen het huis. Hier is het vaak een stuk minder koud dan midden in de tuin.
Image
Mei tot juni en kunnen 6 tot 10 meter hoog worden.

Plant Biografie

De Japanse Esdoorn (Acer Palmatum) groeit meestal in de vorm van een soort struik, maar hij kan ook worden gekweekt als boom. De grotere exemplaren zijn uitstekend om in een gazon te plaatsen. De kleinere soorten zijn juist weer perfect voor struikranden en grote potten. In ieder geval is de Japanse Esdoorn zeer geschikt voor tuinen waar je een fijne textuur wilt toevoegen als variatie.
Omdat er zo veel soorten van de Acer Palmatum zijn, is het moeilijk om een doorsnee variant te beschrijven. Wat ze allemaal gemeen hebben: ze zijn bijzonder aantrekkelijk en een ware aanwinst voor iedere tuin en zelfs balkon. Ze staan bekend om hun fijn gesneden bladeren, groeistructuur en prachtige kleuren (in de herfst zelfs nog mooier!).

Image